נושא רכיבה על סוסים לפני שני עשורים היה יוצר מיד אסוציאציות של פשיעה, היות והיו לא מעט עבריינים מסתובבים בשכונות רכובים על סוסים, לפני שני עשורים, נושא הרכיבה קיבל תפנית וכיום הוא כלי הטיפול הכי פופולרי, מה הופך את הסוס למטפל טוב יותר מפסיכולוג? יצאנו לבדוק. ראיון

החוות הטיפוליות בארץ כבר קיימות שלושה עשורים, באזור הפריפריה רק לפני עשור גילו את הפוטנציאל הטיפולי הטמון בהן. וכשקופת חולים נכנסה לתמונה והבינה כי החוות מסייעות בטיפול רגשי או בנכות מסוימת, הן החלו להשתתף בעלות הטיפולים והרכיבה הטיפולית הפכה להיות מבוקשת. מאות הורים ממתינים לפעמים אפילו שנתיים שיתפנה מקום בחוות הטיפוליות בכדי שילדיהם יחלו לרכב, ישנם ילדים שרוכבים כבר שלוש שנים רצוף על מנת לשפר את ההתנהגות שלהם או להתמודד עם הקשיים שלהם.

בדרך כלל החוות מקבלות לטיפול ילדים מגיל חמש ומעלה. לאחרונה, באשקלון ובעוטף ילדים רבים נמצאים בחרדות, ולכן הכלי הטוב ביותר עבורם הוא הרכיבה הטיפולית, הרכיבה עוזרת להם להתמודד עם החרדות דרך מטפל או מטפלת שעובדים איתם דרך הסוס על הדברים שבאמת מפחידים אותם. היתרון הגדול ברכיבה אצל ילדים בשונה מטיפולים אחרים הוא שבדרך כלל ילד אוהב סוסים ומתרגש להגיע לחוג. לא פעם פנו אלינו למערכת בטענה כי ילדים לא מצליחים להיכנס לרכיבה טיפולית משום שאין מקום, יצאנו אל חוות גולן במושב ברכיה הסמוך לאשקלון ומטפל בעשרות ילדים אשקלונים בכדי לבחון את הסוגיה. הלחצים על המקום כבדים, אין המון שעות לטיפול, אי אפשר לקבל המון ילדים וכל ילד שמתחיל נמצא שם שנים, המדינה עוד לא השכילה להרחיב חוות טיפוליות ולא כל אחד יכול להתמודד עם זה. פגשנו את גולן פרג'ון מנהל החווה לשיחה צפופה על הנושא. פרג'ון (53) נשוי ואב לשלושה ומתגורר בסמוך לחווה.

מה זה רכיבה טיפולית?

רכיבה טיפולית היא ענף שנולד מתוך הטכניקות של טיפול באמצעות בעלי חיים, ענף ספציפי בו הטיפול נעשה באמצעות מגע ורכיבה על סוסים.

הרעיון העומד מאחורי טיפול באמצעות בעלי חיים בכלל, ועם סוסים בפרט, הוא שהטיפול, העיסוק וההתמודדות עם בעלי חיים מאפשרים מגוון של חוויות חושיות, רגשיות, תנועתיות, קוגניטיביות, חברתיות ועוד, בתוך מסגרת בטוחה ותומכת.

הסוס הוא בעל חיים ידידותי בסך הכל. הוא לומד להכיר את בעליו, ניתן לאלף אותו לגרום לו לעשות דברים, והוא זקוק לטיפול מסור. כל אלה מאפשרים מגוון התנסויות של הילד בזמן הטיפול.

מה עושים ברכיבה טיפולית?

שיעורי רכיבה טיפולית כוללים גם רכיבה על הסוס, וגם התנסות בכל עבודות האורווה והטיפול בסוס – החל בהאכלה וכלה בניקיון.

כל זה נעשה בליווי צמוד של המדריך (בדרך כלל השיעורים ניתנים באופן פרטני או בזוגות), שהינו בעל הכשרה טיפולית (וגם ידע בטיפול בסוסים).

המדריך מלמד את המטופלים כיצד ליצור קשר עם הסוס, כיצד לעלות עליו ולרכב, כיצד לטפל בו, וכיצד לגרום לו לבצע תרגילים שונים.

תוך כדי כך, מתאפשרות למטופל החוויות הטיפוליות – התנסויות סנסו-מוטוריות (שליטה בכוח המופעל על הסוס, מגע במרקמים שונים – פרווה, אוכף, מושכות, קש וחול, עליה על הסוס והקפיצות בדהירה ועוד), התנסויות בתקשורת (עם הסוס, עם המדריך, ועם רוכבים אחרים), התנסויות רגשיות (התמודדות עם פחד, עם הצלחה, עם כשלון ועוד).

באמצעות חוויות אלה ובתיווך המדריך מעבדים הילדים את החוויות לצורך התפתחות רגשית, קוגניטיבית, פיזית- מוטורית ועוד.

למי מתאימה רכיבה טיפולית?

רכיבה טיפולית מתאימה לילדים ומתבגרים (וגם מבוגרים) הסובלים מקשת רחבה של בעיות התפתחותיות, מוטוריות ורגשיות.

ניתן להתחיל לרכב החל מגיל 3-4 (בדרך כלל על סוסי פוני). במרכזים גדולים ישנם מתנדבים שמוליכים את הסוסים עבור הילדים הצעירים.

טיפול ברכיבה מתאים לילדים הסובלים מלקויי התפתחות גופנית כגון שיתוק מוחין, הפרעות בשיווי המשקל, חוסר ויסות של טונוס שריר, חולשת שרירים, עיכוב בהתפתחות המוטורית ועוד.

בנוסף, ילדים הסובלים מהפרעות רגשיות כגון חוסר בטחון עצמי, קשיי תקשורת (גם אוטיסטים), הפרעות קשב וריכוז, הפרעות התנהגות ועוד.

כיצד עוזרת הרכיבה הטיפולית?

הרכיבה עצמה, והתרגילים הנעשים על גב הסוס משפרים את השליטה בשרירים, את היציבה ואת שיווי המשקל והקורדינציה.

בנוסף, הילד חווה חוויה של שליטה כשהוא גורם לסוס לעשות כרצונו, כשהוא אחראי על האכלה ועל ניקיון, וכשהוא מסייע בפעולות של "גדולים".

את המיומנויות שהוא לומד תוך כדי רכיבה, הוא יכול ליישם אחר כך בפעולות אחרות במהלך חייו. ילדים שסובלים מבעיות התפתחותיות עשויים להגיע להישגים מרשימים ביותר בעזרת רכיבה טיפולית, מבלי שישימו בכלל לב לכך שהם נמצאים בטיפול.

ההנאה הגדולה שמסיבה הרכיבה על הסוסים היא יתרון נוסף בטיפול, שלעיתים מהווה עוד טיפול לילד שבע טיפולים קונבנציונאליים יותר, באווירה שונה מהטבע והחופש המאפיין את חוות הסוסים.

כמה שנים החווה קיימת?

החווה קיימת כבר 20 שנה.

כמה סוסים יש בה?

עשרות סוסים יש בחווה, לא תמיד משתמשים בכולם בזמן נתון.

כמה מדריכים?

יש מעל לעשרה מדריכים שעברו הכשרה מקצועית, אני עצמי גם כן מדריך עדיין.

מה המטרה של רכיבה טיפולית?

ברכיבה הטיפולית הסוס הוא כלי והשילוב בין מדריך-סוס-מטופל הופך אותו לטיפול מיוחד במינו כאשר הסוס מקבל את הרוכב באשר הוא בלי לשפוט אותו. המדריך/מטפל עושה עבודה עם המטופל בהתייחס לקשיים שלו

אפשר סיפור הצלחה של הרכיבה? אחד או שניים?

סיפורי הצלחה יש רבים אולם לראות תלמיד שהיה אצלינו חסר ביטחון ובקושי אפשר לתקשר איתו מגיע אלינו על  כחייל על מדים ואומר התגעגעתי למקום הזה. המקום הזה עשה לי משהו זה מבחינתי השג גדול. היות ואנחנו עובדים על תהליכים ארוכים שלא תמיד רואים את התוצאה מיד

האם עדיין יש סטיגמה על רוכבי סוסים במושב?

פעם הסטיגמה לרוכבי סוסים הייתה של אנשים חסרי מסגרת. אולם כיום זה ענף שנמצאים בו מקשת רחבה של אנשים .

יש המון בעיות לקבוע תור, למה?

הקושי בקביעת התורים נוצר מביקוש גבוה לרכיבה טיפולית היות והמודעות לשיטת טיפול זו הולכת וגדלה. אני לא יודע כמה חוות טיפוליות יש בארץ אולם ישנו מחסור גדול במטפלים טובים בעלי הסמכה מתאימה.

כמה חוות טיפוליות יש בארץ?

האמת שאני לא יודע כמה חוות טיפוליות קיימות בארץ אך לא הרבה, כי יש בזה המון בירוקרטיה.

כמה ילדים רוכבים בשבוע?

האמת שאני לא רוצה להיכנס לזה כי זה משתנה, אך אני יכול לומר לך כי מאז שהחווה קיימת מאות ילדים רכבו בה במשך תקופה ארוכה

מה נעשה ברכיבה?

כפי שאמרת בפתיח, המדריך יוצר קשר עם הילד דרך הסוס, נותן לו להרגיש עצמאות ומועצם תוך כדי שהשליטה על הסוס עוברת לילד, המדריך מוצא את הנקודות החלשות אצל הילד ומעצים אותו.

האם פעם בשבוע מספיק?

מפגש של פעם בשבוע זה עונה על הדרישות, הילד יכול לעשות גם פעמיים אבל בשל חוסר מקום וצפיפות אנו מקיימים מפגש של פעם בשבוע, זה מספיק, זה מחזיק את המטופל לימים הקרובים, נותן להם לחשוב עליהם ולהתרכז בהם.

במהלך השהייה שלנו בחווה, פגשנו הורים לילדים ממגוון גילאים, כל אחד עם בעיה שונה, ראינו איך הילדים פורחים בחווה, איך הם כבר יודעים מה עושים וממש ממתינים לסוס. ההורים מספרים כי השינוי לא ניכר לעין במהרה, זה תהליך אך לאחר תקופה ניתן לראות משהו אחר בילד אם מתמידים. וכעת נשאלת השאלה, האם אי פעם בעיר אשקלון תיפתח חווה מקצועית רק לרכיבה טיפולית, ללא מעורבות של גורמים עבריינים?

השאר תגובה

דילוג לתוכן